BEHIND THE BEST

Best from the past on alkuvuodesta 2020 alun perin Turkuun perustettu vintage-vaateliike. Taustalla on ollut alkuperäisten omistajien, Riinan ja Noran intohimo vintagea kohtaan ja ajatus voida nauttia tyylistä ja vaatteista vastuullisesti. Mikä olisikaan ollut parempi tapa kuin uusiokäyttää vanhoja upeita aarteita! Tämän saman tavoitteen jakavat myös Best from the pastin taustalla vasta hiljattain, lokakuusta 2023 alkaen vaikuttanut ystäväkaksikko, Janita ja Laura.  

 

Best from the pastin keskiössä ovat aina olleet erityisellä tavalla asiakkaat. Asiakkaat ovat saaneet olla vaikuttamassa valikoimaan, esittämässä toiveitaan ja toisinaan heidän toiveidensa mukaista vintage-vaatetta on saatettu metsästää kauempaakin. Voisi sanoa, että Best from the past on erityisellä palvelulla varustettu vintage-vaateliike.



Best from the past 2.0 – Janita & Laura 

 Janita: “Yhtenä elokuisena iltapäivänä Instagramia selatessani osui silmääni seuraamani vintage-vaateliikkeen myynti-ilmoitus. Olen nämä kuluneet vuodet ihaillen seurannut, mitä kaikkea Besti on saanut aikaan vastuullisen vintage-muodin saralla. Miten suurella rohkeudella ja sitoutumisella Riina ja Nora ovat pyörittäneet Bestin toimintaa, tehneet yllättäviäkin juttuja, erottuneet somessa ja vain yksinkertaisesti vieneet eteenpäin vintage-vaatteiden ilosanomaa. Vaatteiden parissa koko urani ajan työskennelleenä, ajatus jäi kutkuttamaan. Olisiko minusta vintage-vaateliikkeen pyörittäjäksi? Olisiko tämä se väylä, jolla toteutuisi paitsi mahdollisuus nauttia vaatteista, mutta tehdä se vastuullisesti? Pitihän tästä lähteä ottamaan selvää! Tiesin heti, että pitkäaikainen työkaveri ja ystävä Laura on juuri oikea henkilö jakamaan samat haaveet ja myös täydentämään osaamisellaan omaa osaamistani.” 

 Laura: “Tottakai lähdetään ottamaan selvää!” oli ensimmäinen reaktioni, kun kuulin Janitan esittelemän idean. Bestin upea visuaalinen ilme teki vaikutuksen heti ensi metreillä. Vintage-aarteet ovat olleet myös minun vaatekaappini kulmakiviä ja rakastan yhdistellä innovatiivisesti erilaisia asukokonaisuuksia. Bestin kautta tälle intohimolleni avautuisi vielä suurempi mahdollisuus. Yrittäjyys yhdessä minulle tärkeän työystävän kanssa ei myöskään tuntuisi yhtä suurelta riskiltä. Eikä aikaakaan, kun oltiin matkalla tapaamaan Riinaa ja Noraa. Asiat johtivat toiseen hyvin nopeasti ja pian taustakaksikko Bestin taustalla oli vaihtunut. Me uunituoreina yrittäjinä oltiin ihan uuden äärellä, mutta innoissaan lähdössä jatkamaan Bestin taivalta.”

Best from the past – luku 1 

Kerrataanpa vielä, mistä kaikki on lähtenyt liikenteeseen vuonna 2020? 

”Onko vintage-vaatteiden ympärille mahdollista rakentaa kannattavaa yritystoimintaa, elättää itsensä ja tarjota työpaikka myös muille? Onko oman intohimon pohjalta mahdollista luoda uraa ja kiinnostaako ketään? ” 

Tätä pohti alussa intohimoinen vaatehullu, Best from the pastin perustajana tunnettu Nora. Kunnes vastaan tuli se kaivattu ”puuttuva palanen”, aurinkoinen, myyntityötä rakastava Riina. Best from the pastin taustalla vaikutti 3,5 vuoden ajan tämä voimakaksikko.  

 Best from the past on Turku vuosinaan toiminut kahdessa eri kivijalkamyymälässä, tehnyt innovatiivisesti erilaisia yhteistyötä muiden vastuullisten yritysten kanssa, osallistunut tapahtumiin, kuten Kesärauhaan ja Ruisrockiin. Ennen kaikkea monet, monet vintage-aarteet ovat löytäneet uuden omistajan ja vastuullisesta muodista on saanut nauttia moni muukin kuin vain Riina ja Nora itse. Mutta kuten elämässä niin usein käy ”aikansa kutakin”. Uudet tuulet ja erityisesti työkuviot rupesivat viemään aikaa pois Bestiltä. Oli aika kääntää seuraava luku…



Laura

Janita

Best from the past muutti pääkaupunkiseudulle 

 

Best from the past muutti Espoon Matinkylässä sijaitsevaan työtilaan joulukuussa 2023 uuden parivaljakon, Lauran ja Janitan toimesta. Tarvitsimme säilytystilan vintage-vaatteille ja paikan kuvata valikoimaa verkkokauppaan ja Instagramiin. Bestin toiminta keskittyy tällä hetkellä näille kahdelle alustalle. Keväälle on jo lanseerattu pop up-tapahtumia, joissa toivomme tapaavamme paljon sekä vanhoja että uusia asiakkaita. Sopivaa sijaintia varsinaiselle kivijalkamyymälälle haetaan lähitulevaisuudessa. Jää siis seurailemaan Best from the pastin matkaa ja nähdään tapahtumissa!



MIKSI VINTAGE?

LAATU

Vintage-vaatteet ovat ajalta, jolloin vaatteet tehtiin vielä kestämään. Meidän valikoimamme vaatteet ovat kaikki vähintään 20 vuotta vanhoja, jos ne ovat tähänkin saakka pysyneet niin upeassa kunnossa, niin varmasti pysyvät myös jatkossa. Ennen pukeutumisessa käytettiin laadukkaita materiaaleja kuten villaa, puuvillaa ja nahkaa. Oikein huoltamalla nämä materiaalit kestää vuosikymmenistä toiseen! Meille tärkeää on tarjota asiakkaillemme parasta ja pyrimmekin siihen, että meillä myynnissä olevat tuotteet on erinomaisessa kunnossa. Mikäli vaatteissa esiintyy kulumaa tai virheitä, ilmoitamme siitä aina tuotekuvauksessa.

 

EKOLOGISUUS

Ekologisuus on vintage-vaatteiden kohdalla väistämätön ja tärkeä hyve. Meidän slogan ja arvot tuleekin jo osittain esille nimessä: Best from the past- also best for the future.

Pukeutumisessa vintage-vaatteet on heti omasta vaatekaapista löytyvien jälkeen ekologisin valinta. Antamalla hylätylle vaatteelle uuden elämän lisäät sen elinkaarta, mikä on todella tärkeää ja coolia. Pukeutumisesta saa ja pitää nauttia, nyt sen voi tehdä myös kestävästi!

AINUTLAATUISUUS

Vintage-vaatteissa yksi parhaista puolista on vaatteiden ainutlaatuisuus ja tarinallisuus. Ehkä unelmiesi juhlamekkoa on käytetty 80-luvulla hääjuhlissa tai se päällä on koettu ensi rakastuminen. Eikö ole ihanaa leikitellä ajatuksella mitä ainutlaatuisia hetkiä nämä vaatteet ovat olleet todistamassa! Näiden upeiden vaatteiden avulla pystyt leikittelemään väreillä ja muodoilla ja ilmentämään tyyliäsi juuri haluamallasi tavalla. Uniikit vaatekappaleet takaavat sen, että ihan heti ei tule kadulla vastaan vastaavaa.